Pyszną kawę można przygotować różnymi sposobami. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów i ekspresów. Poniżej krótki opis klasycznych metod parzenia kawy. Który jest Twoim ulubionym?
Najbardziej popularnym rodzajem ekspresów ciśnieniowych do użytku domowego są ekspresy automatyczne. Kawę przygotowuje się w nich ekspresowo ;-) Często wystarczy nacisnąć przycisk z wybranym rodzajem napoju i maszyna rozpoczyna proces. Ziarna kawy wsypuje się w większej ilości do specjalnego zbiornika. Zazwyczaj ekspres taki posiada wbudowany młynek do mielenia kawy, dzięki któremu za każdym razem napar parzony jest ze świeżo zmielonej kawy.
Kojarzysz na pewno jakich ekspresów używa się w kawiarniach? Tak, to ekspresy kolbowe (również podgrupa ekspresów ciśnieniowych). Coraz częściej spotykane są domowe wersje takich ekspresów. Wymagają one więcej czynności niż ekspresy automatyczne aby przygotować napój, jednakże są to czynności, które większość miłośników kawy chętnie wykona. ;-) Ziarna należy zmielić (ręcznie bądź w młynku automatycznym), ubić w specjalnej kolbie i umieścić w ekspresie. W wyniku zastosowania odpowiedniego ciśnienia, kawa z takiego ekspresu posiada charakterystyczną piankę (cremę), składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny smak, aromat i wygląd.
Rodzajem ekspresów, które przeżywają w ostatnim czasie rodzaj odrodzenia to ekspresy przelewowe. Dawniej bardzo popularne, następnie zdominowane przez ekspresy ciśnieniowe, znowu wracają do łask. ;-) Okazuje się, że parzą naprawdę dobra kawę, a także wyciągają z niej nuty, których ekspresy automatyczne nie potrafią wydobyć. Oczywiście warunkiem jest dobra, najlepiej świeżo palona kawa i regularna konserwacja ekspresu. Zasada działania ekspresu jest następująca: wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Różnica w stosunku do ekspresu ciśnieniowego polega na tym, że woda nie jest pod ciśnieniem, jest tylko gorąca. Ze względu na długi kontakt wody ze zmieloną kawą napar zawiera zwykle więcej kofeiny.
Kawiarka, kafetierka, moka, makinetka - to określenia jednego i tego samego czajniczka. Kto we Włoszech był na pewno widział kawiarkę w każdym domu, sklepie czy wynajmowanym pokoju. ;-) Jak działa? Wlewamy wodę do podstawy, wsypujemy zmieloną kawę do części z lejkiem i skręcamy kafetierkę. Stawiamy na palniku kuchenki gazowej bądź elektrycznej (może być także indukcyjna jeśli mamy odpowiednią kawiarkę) i podgrzewamy. Po kilku minutach wrząca woda przesączy się (wskutek ciśnienia) przez kawę i do górnej części kafetierki, przez sitko, wpłynie zaparzona kawa.
Szklany dzbanuszek, który posiada tłok z sitkiem, niedrogi i prosty w obsłudze - to właśnie French press. W zależności od pojemności, wsypujemy 6g kawy na każde 100ml wody. Ziarna nie powinny być bardzo drobno zmielone, gdyż mogą wtedy przytykać sitko a także sprawić, że napój będzie "ciężki" w smaku. Następnie wlewamy gorącą wodę tylko tyle, aby przykryć zmieloną kawę i zostawiamy na 30 sekund. Po tym czasie wlewamy resztę wody, zamykamy (tłok na górze) i parzymy 3-4 minuty. Następnie przeciskamy tłok, spokojnym ruchem, na sam dół i ... gotowe! Przelewamy do filiżanek ;-)
Często spotyka się określenie "parzenie tradycyjne", które oznacza nic innego jak zmieloną kawę zalaną wrzątkiem. ;-) Nic w tym złego, uważamy, że najlepsza kawa jest taka, jaka komu smakuje. Jest najmniej skomplikowanym sposobem przygotowania kawy. Jednakże napój przygotowany w ten sposób, może charakteryzować się bardziej gorzkim smakiem za sprawą długiego kontaktu kawy z wodą.